2019: 9 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι από τη ρύπανση

Το 2019, στη μόλυνση του αέρα αποδόθηκαν 6,7 εκατομμύρια θάνατοι, σε αυτή του νερού 1,4 εκατομμύρια και στη μολυβδίαση, 900.000.

Αυτός είναι ο απολογισμός πρόωρων θανάτων ανθρώπων τα τελευταία χρονιά, σύμφωνα με έρευνα του Lancet, Επιτροπή για τη Ρύπανση και την Υγεία. Ένας στους έξι πρόωρους θανάτους, οφείλεται στη ρύπανση.

Οι συνθήκες δεν έχουν καλυτερεύσει από το 2015, καθώς δεν παρατηρήθηκε καμία βελτίωση της προσοχής και της χρατοδοτησης, παρά τα συνεχή τεκμηριωμένα “καμπανάκια”, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η ρύπανση που προέρχεται από χημικές ουσίες και το μόλυβδο, επηρεάζει την ατμόσφαιρα, το νερό, το έδαφος και τον αέρα, αλλά σπανίως προκαλεί, απευθείας θάνατο. Ευθύνεται γα πολλές ασθένειες όπως καρκίνος, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιακά και πολλά ακόμη.

Φυσικά και ο ανθρώπινος παράγοντας συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό, μιας και ο άνθρωπος αποτελεί το α και το ω, στη δημιουργία της ρύπανσης.

Οι χώρες με μικρή ή μεσαία ανάπτυξη, είναι αυτές που πλήττονται και περισσότερο. Για την ακρίβεια το 92% των θανάτων και των οικονομικών ζημιών εξαιτίας του προβλήματος αυτού, παρατηρείται στις χώρες, με περιορισμένα εισοδήματα.

Αντίθετα, παρατηρήθηκε μείωση των θανάτων που προέρχονται από μολύνσεις και ασθένειες, σχετικές με τη φτώχεια.

Leave a Comment